Saker att tänka på när man köper ny TV-bänk

Mäta

Det viktigaste att göra innan man börjar titta på olika TV-bänkar är att mäta vilken storlek man kan ha. Att få hem sin nya TV-bänk och inse att den inte ryms mellan väggarna är inget man vill uppleva. De flesta som säljer TV-bänkar brukar skriva på sin hemsida vad den har för mått. De måtten som anges är yttermått.

Bredd: (skrivs ibland som längd) Måttet här är när man ser bänken framifrån och mäter längst ute från vänster till höger.

Höjd: Är totala måttet från golvet till toppen på Tv-bänken. Alltså inklusive ben.

Djup: Måttet från framsida till baksida.

BxHxD

Ok, nu vet vi att bänken ryms, men nästa mått vi måste veta är hur stor Tv-bänken är inuti. Det är viktigt så att ni vet att alla prylar ryms. Mät tex er DVD-spelare framförallt på bredd och djup. När ni mäter djupet, så glöm inte bort att även mäta med kablarna, det tar rätt stor plats de också

 

Öppen eller Stängd?

För att gallra ut lite olika alternativ så bör man bestämma sig för om man vill ha en öppen eller stängd Tv-bänk. En öppen bänk har inga luckor och alla prylar ligger synliga. Det här kan vara ett bra alternativ om man tex vill visa upp sina grejer eller lätt komma åt att byta DVD film. Med en öppen bänk behöver man heller inte tänka på att ir-signalerna från fjärrkontrollen inte når fram till tex tv-boxen. Några nackdelar med den öppna TV-bänken kan vara att det lätt ser stökigt ut på grund av alla sladdar som man kanske inte lyckas gömma. Har man även klåfingriga människor i sin närhet kan det också vara en nackdel med en öppen bänk.

En stängd Tv-bänk har oftast luckor som öppnas neråt eller åt sidan. Det här är ett toppenalternativ om man bara vill slänga in sina prylar och inte vill visa sladdhärvan som brukar finnas. En stängd Tv-bänk blir helt enkelt oftast lite stiligare. En stor nackdel är däremot att ir-signalerna från fjärrkontrollen inte når fram, men här finns det lösning som heter Ir-förlängare. En sådan fungerar som så att man placerar ett “öga” antingen ovanpå Tv-bänken eller sätter fast den under Tv:n. Det är “ögat” man sedan siktar på med sina fjärrkontroller. Från “ögat” så går det vidare signaler via optiska kablar till de apparater du valt att använda. Supersmidigt och man behöver inte gå upp ur den sköna soffan och öppna någon lucka. Det man även bör tänka på med en stängd bänk är att den gärna får ha en öppen baksida eller lufthål nertill. Detta för att elektroniken i bänken inte ska bli alldeles för varm. En X-box eller Playstation i en stängd Tv-bänk blir lätt för varm om inte tillverkaren av Tv-bänken har tänkt på luftgenomströmningen.

Det finns även ett tredje alternativ, det är inte så vanligt, men en del Tv-bänkar kommer med en tygfront. Det här är en mycket bra kompromiss mellan en öppen och stängd Tv-bänk. Tyget döljer allt men Ir-signalerna kan komma fram och man behöver inte oroa sig för överhetta elektroniken då det blir god ventilation med öppen fram ( förutsatt att Tv-bänken är öppen bak eller nertill).

öppen  stängd Tyg

Färg och glans

Färg finns det tyvärr ofta inte allt för mycket att välja på. Svart eller Vit brukar vara det vanligaste färgerna. Svart kan vara riktigt stiligt och kännas helt rätt när man ska beställa, men man får inte glömma bort att svarta möbler är otroligt svåra att hålla rena. Vill man ha en svart möbel så rekommenderas att den har en rätt matt yta, då behöver man inte dammtorka varje dag för att det ska se bra ut. Alternativt är att man köper en bänk som har en ton åt det gråa, tex med NCS färgkod S8500-N. Då kan man klara sig utan att behöva dammtorka så ofta.

Vit är den absolut vanligaste färgen på Tv-bänkar, men glöm inte att kolla vilken vitfärg det är. Vanligast är så kallad Stockholmsvit/ Antikvit. Den har en färgkoden 0502-Y, vilket betyder att det är 5% Svart i den och 2% Gult. Det är en färg som oftast fungerar riktigt bra, men har man flera olika möbler och skulle ha en möbel som har färgkod 0500-N så kommer möbeln med Antikvit kännas lite varmare pga den lilla dutten gult som är i den.

Om man vill ha ett lite mer upplivat vardagsrum så ska man titta efter Tv-bänkar som kanske har lite färg på luckorna eller andra detaljer. Eller varför inte Valnöts eller Askluckor, det bryter av snyggt mot det vita och ger lite mer liv åt bänken.

När vi kommer till glans så är de flesta Tv-bänkarna halvblank och har glansgrad kring 40. En färgs glansgrad anges i en skala från 1 till 100 där 1 är helmatt och 100 är helblank. En vanlig väggfärg har oftast glansgrad 7. Nedan ser ni hur glansskalan ser ut.

1–5 helmatt
6–10 matt
11–30 halvmatt
31–60 halvblank
61–90 blank
90–100 högblank

Vad man ska söka efter är lite som med den svarta färgen, en högblank bänk blir mycket svårare att hålla ren och fin medans en matt kommer se nästan likadan ut hela tiden.

 

Material

De 2 absolut vanligaste materialen som Tv-bänkar är gjorda av är Spånskivor och MDF. Här nedan hittar du för och nackdelar med de olika materialen.

Spånskiva

spanskiva

Spånskivor är gjorda av  träspån och lim som pressas ihop till en skiva. Oftast har kärnan grövre spån och det är finare vid ytan för att den ska bli jämnare. Spånskivan är  vanligt förekommande i möbler men har en sån ojämn yta att den inte kan lackas. För att möbeln ska få en fin yta så måste man foilera dom, då får man en fin och tålig yta. Några nackdelar är dock att en foilerad möbel är näst intill omöjlig att måla om och får man en skada på möbeln så syns den väl. Ett annat problem är att om det kommer in fukt så kan foileringen lätt släppa. Då man gör möbler med spånskiva som  foileras så måste man även kantlista, det gör att man oftast får mycket skarpa hörn på möbeln. Det kan passa en del, men helheten på möbeln gör att den ser lite stel ut.

MDF

MDF

MDF står för Medium Density Fibreboard. Det är ett  träfiberskiva som tillverkas genom att väldigt fina fibrer och en liten del lim pressas samman.  Till skillnad från spånskivan så är MDF slät på båda sidor. MDF är ett mycket homogent material vilket gör att det lämpar sig utmärkt till Tv-bänkar. Då ytan är slät från början så kan man med fördel lackera direkt på ytan. En klar fördel med lackade möbler är att då varit lackade en gång, så kan man utan större problem lacka om dom igen. Det här tycker vi är viktigt då möbeln kan användas flera generationer framöver. Vill man bättra på eller fräscha upp lacken så gör man det antingen själv eller lämnar in till en ytbehandlare. Då MDF inte behövs kantlistas så kan man även få en mjukare avrundning på kanterna, många gånger höjer det helhetsintrycket. En skillnad på MDF jämte andra material är att det är rätt tungt, det gör att Tv-bänken känns lite mer rejält, men det känns också rejält när den ska bäras upp några trappor.